METRO LEGESENTER

DITT LOKALE LEGESENTER I LØRENSKOG

Vortebehandling

Vorter er godartete utvekster i hud eller slimhinner, og er forårsaket av virus. Den vanligste typen vorter opptrer oftest på hendene og under føttene. Slike vorter forekommer hos 10-15 % av barn i skolealder, og er vanligst fra 12-15 års-alderen. Etter 35-årsalderen er vorter sjeldne.

Hva kjennetegner vorter?
Vortene vises som faste knuter i huden med en ru overflate. I vorten kan man ofte se små, svarte punkter som er rester etter blødninger i vortevevet. Flere vorter kan ligge sammen. Under foten vil vortene på grunn av trykket presses innover i huden, slik at overflaten er jevn. Slike vorter kan bli smertefulle. De fleste vorter forsvinner av seg selv i løpet av et par år, og det er derfor ikke nødvendig å behandle alle vorter. Mange velger likevel å behandle av kosmetiske årsaker. Fotvorter smitter lett, og det kan derfor være lurt å behandle disse.

Egenbehandling av vorter
Det fins mange alternativer hvis man ønsker å fjerne vorter, og de er regnet for å være noenlunde like effektive. Valget står hovedsakelig mellom linimenter som løser opp vorten og sprayer som fryser ned vorten.

Det fins tre ulike linimenter som pensles på vorter:
• Verucid* inneholder salisylsyre som virker ved å løse opp vorter, og påføres regelmessig hver kveld. Man må fjerne rester og skrape 1-2 ganger i uken.

• Vortefri inneholder maursyre som virker ved å tørke ut vorter, og skal påføres kun 1 gang per uke. Man trenger normalt ikke skrape når man bruker linimenter av denne typen.

• Wortie Liquid inneholder glykolsyre og trikloreddiksyre, og virker ved å både myke opp overflaten og vevet hvor vorten dannes. Brukes 2 ganger i uken.

Ved bruk av vortemiddel kan det være gunstig å bløtgjøre hud og fjerne hard og død hud før man bruker vortemiddelet. Dette kan gjøres ved å ha hendene eller føttene i varmt grønnsåpebad i 5-10 minutter, og så skrubbe bort den harde huden med en fil eller tilsvarende.

Et alternativ til linimenter er frysebehandling. Frysesprayer, såkalt kryoterapi, virker ved å fryse det indre av vorten slik at de lettere faller av. Én behandling er som regel nok, men ikke alltid. Det kan også skje at vorten kommer tilbake etter en tid, så det kan være aktuelt at man må repetere behandlingen.

BEHANDLING AV VORTER
Klinikkens behandlingsmetoder er basert på forskning og behandling av vorter i mange år.

Salisylsyreplaster
Metro Legesenter tilråder bruk av salisylsyreplaster for å løse opp huden slik at man kan komme raskere til vevet der viruset sitter.

Applikasjon av virusdrepende syre
Det finnes flere medisiner som kan appliseres der hvor viruset sitter. Metro Legesenter bruker organiske og veldokumenterte midler.

Kryobehandling (frysebehandling)
Ved bruk av frysing, hvis frysetiden er for kort, pga smerter blir viruset mer resistent for videre behandling.

Er kontroll nødvendig?
Det er avhengig av hvilken tilstand som behandles. Det er vanlig med en kontroll få måneder etter behandling

Forebygging av vorter
Hold føttene tørre og luftige. Filing av tykke hudpartier under føttene og applikasjon av fuktighetskrem anbefales. Bruk av flip-flopp sko på offentlig bad, ved svømmebasseng og i dusjlokaler på skoler anbefales.

ONLINE TIMEBESTILLING