Lysbehandling (PDT)

Fotodynamisk terapi er en metode som egner seg til behandling av visse typer kreft i huden samt forstadier til hudkreft. Behandlingen baserer seg på at en kombinasjon av krem og lys dreper kreftceller eller dets forstadier.

Fotodynamisk behandling (PDT)

Eksempler på tilstander som kan behandles med PDT er:
– basalcellekreft,
– begynnende plateepitelkreft (Morbus Bowen)
– solskadet hud (solar keratose).

Hvordan utføres behandlingen?

Først skraper legen bort svulstvev og eventuelle skorper. Deretter smøres en krem på hudområdet som skal behandles, som deretter dekkes til med plaster. Pasienten må deretter vente i tre timer (om ønskelig kan man forlate klinikken i denne perioden). Så fjernes krem og plaster, og huden belyses med et rødt lys.

Kremen inneholder et medikament (methyl-aminolevulinat) som trekker inn i kreftcellene, og gjør dem følsomme for det røde lyset. Under belysningen skjer det en fotokjemisk reaksjon som gjør at de syke cellene ødelegges. Den normale huden påvirkes i liten grad.

De fleste trenger en eller to behandlinger med 1-2 ukers mellomrom. Noen ganger gjentar man behandlingen etter noen måneder dersom ikke alt det syke vevet ble borte i første behandlingsrunde.

Under belysningen beskyttes øynene med spesialbriller. Belysningen kan kjennes varm og stikkende, og dette kan fortsette noen timer etter belysning. Ubehaget lindres under belysning med kaldt vann, og noen får reseptfrie smertestillende tabletter. Hjemme kan man også kjøle ned området med for eksempel isbiter i en plastpose eller en kald klut.

Hva skjer etter behandlingen?

Hudområdet som er belyst blir rødt, hovent og sårt. Etter et par dager dannes en skorpe som faller av etter 2-3 uker. Dersom det oppstår tegn på infeksjon i form av verk etc. (dette skjer sjelden), må man rense dette med lokalmidler som fåes kjøpt reseptfritt på apoteket. (For eksempel Pyrisept, Klorhexidin, Brulidinekrem). Dersom dette ikke hjelper må man kontakte behandlende lege.

Selve hudområdet vil normalt være litt rødt de første ukene. Som regel blir det kosmetiske resultatet meget bra, slik at det oftest er lite synlig hvor huden er blitt behandlet. Kontroll av hudkreft bør skje etter 3-6 måneder og siste kontroll etter ca. 2 år.

PDT har ingen farlige bivirkninger.  Det er en skånsom behandling som er velegnet for pasienter med mange hudforandringer fordi det ikke gir arr.

Etter behandlingen bør en passe på følgende:

Første tiden bør du ikke bade i badekar eller i svømmebasseng pga. fare for hudinfeksjon, men du kan dusje og vaske håret som normalt allerede dagen etter. Rett etter behandlingen får du en skorpe som tørker inn i løpet av to uker. Luft er viktig for at huden skal gro. Du bør ikke utsette den behandlede huden for sterk sol før det er gått noen måneder. Beskytt huden med solkrem som har høy faktor (minst faktor 25), med både UVA og UVB filter.

Malignt melanom (føflekkreft) og de fleste tilfeller av plateepitelkreft skal ikke behandles med PDT.

ONLINE TIMEBESTILLING