METRO TANNKLINIKK

DIN LOKALE TANNLEGE PÅ METRO SENTER

TANNERSTATNING KRONE/BRO BEHANDLING

Kroner

Dersom tannen har for store skader til å bli reparert med en fylling kan man lage en krone. Dette blir da en erstatning for tannen. Det finnes flere typer kroner.

Kroner lages i dag hovedsakelig av keramiske materialer, men det finnes også kroner som kombinerer metall og keramisk materiale og kroner i bare metallmateriale (gull). Tannlegen vil diskutere de ulike alternativer med deg slik at dere sammen kan komme frem til en løsning som passer best for deg.

Når det er så lite igjen av tannen at den nesten er tapt, kan en krone ofte gjenskape funksjon og utseende. Kronen kan fremstilles i flere ulike materialer, ser meget naturtro ut og har lang levetid.

Krone av metall

En krone av metallkeram er den vanligste typen. Denne har en indre kjerne av metall, som dekkes med porselen slik at tannen blir naturtro. En krone i metallkeram kan brukes på de fleste tenner og gir et holdbart og pent resultat.

Krone i helkeram

Kroner i helkeram er de mest naturtro. I en krone med aluminiumoksid- / zirkoniumkjerne er kjernen hvit, noe som gjør den enda mer naturtro enn en krone av metallkeram. Fullkroner av porselen vil reflektere den underliggende tannfargen, siden de ikke har noe metallkjerne. Helkeramer er å foretrekke når kravet til estetikk er viktigst.

Stiftkrone

I blant er tannen så skadet og kort at den ikke kan bære en krone. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift (stiftkrone). Stiften settes fast inne i roten og tannen må da være rotfylt. På stiften kan det deretter festes en krone. Stifter fremstilles ofte i en gullegering, men også i kompositt eller kullfiber.

Din tannlege velger materiale ut ifra hvilken tann som skal restaureres, estetikk og styrke.

Som regel må man slipe til enda litt til av tannen enn det som allerede er borte f.eks. en gammel fylling. Etter at tannlegen har slipt til tannen blir det tatt et avtrykk og dette sendes til tanntekniker. I mellomtiden til neste besøk må du ha en midlertidig krone. Normalt sett tar det 1-2 uker til kronen er ferdig fra tannteknikeren.

I noen tilfeller vil tannlegen sende deg til fargeuttak hos tanntekniker, andre ganger er det tannlegen som tar ut fargen i samråd  med deg.

Kronen vil ligne en normal tann og holdbarheten er god, men er selvfølgelig avhengig av god munnhygiene og regelmessig sjekk.

Bro

Dersom man mangler en tann og det finnes tenner på hver side av luken kan det lages en bro. En bro er en fast løsning som blir «limt » på dine egne gjenværende tenner der «tannen» (leddet) som mangler henger fast i de to side tennene. Bro kan lages i rent keramisk materiale eller i en kombinasjon av metall og keramisk materiale. Tannlegen velger materiale i forhold til holdbarhet/bitt/estetikk etc.

Tannlegen må slipe til dine tenner som danner festene for broen slik man gjør til krone. Avtrykk/farge tas og midlertidig bro lages og arbeidet sendes til tanntekniker. Etter 1-2 uker er broen ferdig og kan «limes» på dine egne tenner.

Broen vil ligne normale tenner og holdbarheten er god, men er selvfølgelig avhengig av god munnhygiene og regelmessig sjekk. Det er svært viktig med renhold under/mellom broens bestanddeler. Din tannlege/tannpleier gir deg instruksjoner om renhold.

 

 

 

 

 

krone og bro
ONLINE TIMEBESTILLING