METRO TANNKLINIKK

DIN LOKALE TANNLEGE PÅ METRO SENTER

Snorking & Søvnapné

Snorking er bråkete pusting under søvn og skyldes vibrasjoner av en eller flere områder i de øvre luftveiene. Snorking skyldes at det er trangt i bakre del av svelget under søvn. Vevet i området fra bakre del av nesen og ned til strupelokket er så vidt blokkert, at det hos de som snorker, vibrerer og klapper sammen under innpust.

Symptomer
Snorking er slitsomt både for partneren til den som snorker, men også for pasienten selv. Snorking kan gi oksygenmangel som fører til urolig søvn og oppvåkning – noe som er typisk for søvnapné-syndrom. En snorker vil gjerne være sliten og trett på dagtid og trenge mer søvn enn det som ellers er nødvendig. I noen tilfeller kan dette slite også på hjerte-karsystemet.

Diagnostikk
Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien. Ca. 10% av pasienter med uttalt snorking har samtidig søvnapné-syndrom, det vil si at det oppstår pustepauser under søvn som gir forbigående oksygenmangel. Legen vurderer om det foreligger andre årsaker til tranghet i luftveiene, som skjev nese, nesepolypper, trang nese. Snorkere har ofte stor drøvel og forstørrede mandler (hypertrofiske tonsiller). Noen har til en viss grad overbitt. Overvekt forekommer hyppig. Ved mistanke om søvnapné-syndrom kan det være aktuelt å gjøre søvnundersøkelse, polysomnografi.

En teknikerfremstilt tilpasset snorkeskinne koster mellom 6 000 og 9 000 kroner.

Vi på Metro tannklinikk har et tett samarbeid med flere teknikere og kan derfor tilby flere typer snorkeskinner. Kom gjerne innom for en prat vedrørende dette!

Ved betydelige plager som går utover nattesøvn og reduserer livskvalitet, henviser vi til spesialist for vurdering av operasjon, eller overveier andre behandlinger som kan være aktuelt, som: Overtrykksbehandling med CPAP, Inngrep i nesen ved nesetetthet, Avstivning av den bløte ganen med radiobølgebehandling, Implantat i ganen.

Behandling

 • Du oppfordres til ev. å gå ned i vekt siden overvekt både gir dårligere behandlingsresultat, samt bidrar til økt risiko for å utvikle hjerte-karsykdom.
 • De fleste snorker mindre når de ligger på siden. Du kan putte en gjenstand i nattskjorten som gjør det ubehagelig for deg å ligge på ryggen når du sover, og du vil snu deg på siden.
 • Bruk av alkohol og sovemedisin forverrer ofte plagene.
 • Røyking er en disponerende faktor, blant annet ved å gi økt tendens til nesetetthet.
 • Sørg for tilstrekkelig søvn, snorking forverres når man sover tungt.
 • En liten studie viste at tunge/gane-øvelser hjalp mot snorking. Eksempler på øvelser (20 repetisjoner):
  • Press tungen mot baksiden av fortennene oppe og la tungen bli bakover ganen
  • Sug tungen fast i munntaket
  • Press tungens underside ned i munngulvet mens tungespissen er nær baksiden av fortennene nede

SNORKEBEHANDLING PÅ METRO TANNKLINIKK

Vi benytter oss av anti- snorkeskinner.


Skinnen brukes om natten. Skinnen må tilpasses den enkelte ved at man tar avstøpning av overkjeve og underkjeve hos tannlege som så sendes til en tanntekniker for framstilling. Bruk av snorkeskinne krever enkel oppfølging.
Skinnen, som er i myk plast, sørger for å dra underkjeven og dermed tungen litt fram. Da holdes luftveiene mer åpne, slik at snorking, og dermed også søvnapne kan begrenses. Effekten er bra for mange, og behandlingen er enkel og rimelig å gjennomføre.

Snorkeskinner viser seg å ha best effekt på snorking samt de milde og moderate formene av søvnapnè.

Hva koster en snorkeskinne?
Snorking kan være forårsaket av ulike grunner. Kostnadene til behandlingen kan bli refundert dersom pasienten får henvisning fra spesialisten. Vi henviser deg deg gjerne derfor til søvn apnoea utredning eller vurdering hos ØNH spesialist.
Pasienter får dekket behandlingen av BHM (Behandlingshjelpemidler) om søvnutredning for å utrede eventuell søvnapne bekrefter behovet. Foreligger det henvisning av ØNH lege for snorkeskinner også kan du få dekket utgiftene til det.

ONLINE TIMEBESTILLING